← Powrót do listy

Pączki hiszpańskie

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Wypieki
Zdjęcie przepisu
Składniki: - 160 g mąki pszennej tortowej - 250 ml wody - 50 g masła - 3 sztuki jajka - szczypta soli - 500 ml oleju Wykonanie: Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż masło się rozpuści, a woda z masłem zacznie się gotować. Dodaj ciepłą wodę z masłem do mąki z solą. Wyrabiaj ciasto. (ja w robocie planetarnym) Gdy ciasto jest już przestudzone dodajemy jajka. Najpierw jedno jajko i od razu zacznij ucierać ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera na najniższych obrotach lub drewnianej łyżki. Do masy możesz dodać kolejne jajko, tylko wtedy, gdy poprzednie idealnie wmieszało się w ciasto. W ten sposób wmieszaj w ciasto wszystkie trzy jajka. Arkusz papieru do pieczenia potnij na kwadraty. Surowe ciasto parzone przełóż łyżką do rękawa cukierniczego. Wyciskaj oponki o średnicy około 6 cm. Do rondelka z nagrzanym olejem kładź po kilka gniazdek - papierem do góry. Gniazdka nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Przestudzone gniazda polecam pokryć lukrem.
← Powrót do listy