← Powrót do listy

Keczup z cukini

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Na zimę
Zdjęcie przepisu
Składniki: - 1,5 kg cukini - obranej bez nasion - 0,5 kg cebuli - 1 szklanka octu - 0,5 kg cukru - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka chili (można dać mniej będzie łagodniejszy) - 3 sztuki przecierów pomidorowych (ja pudliszki) - 1 garść soli (:) - pieprz ziołowy - ziele angielskie - liść laurowy - zioła prowansalskie - goździki Wykonanie: Cukinię i cebulę poszatkować dodać garść soli - odstawić na ok 6 godzin. Następnie odcisnąć, dodać przyprawy i gotować do miękkości ok 20 min - UWAGA - może się przypalać!! Dodać cukier i ocet i jeszcze chwilkę podgotować. Wyciągnąć przyprawy i wszystko zmiksować do uzyskanie kremu, dodać przeciery pomidorowe i zagotować. Dodać paprykę, chili, sól, pieprz wg uznania. Nakładać gorący do słoików i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.
← Powrót do listy