← Powrót do listy
Keczup z cukini
dodano: 2025-07-17
Kategoria: Na zimę
Składniki:
- 1,5 kg cukini - obranej bez nasion
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili (można dać mniej będzie łagodniejszy)
- 3 sztuki przecierów pomidorowych (ja pudliszki)
- 1 garść soli (:)
- pieprz ziołowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- zioła prowansalskie
- goździki
Wykonanie:
Cukinię i cebulę poszatkować dodać garść soli - odstawić na ok 6 godzin.
Następnie odcisnąć, dodać przyprawy i gotować do miękkości ok 20 min - UWAGA - może się przypalać!!
Dodać cukier i ocet i jeszcze chwilkę podgotować.
Wyciągnąć przyprawy i wszystko zmiksować do uzyskanie kremu, dodać przeciery pomidorowe i zagotować.
Dodać paprykę, chili, sól, pieprz wg uznania.
Nakładać gorący do słoików i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.
← Powrót do listy