← Powrót do listy

Racuchy drożdżowe

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Obiad
Zdjęcie przepisu
Składniki: - 1 szklanka mleka (ok 250 ml) - 1,5 szklanki mąki pszennej - 25 g drożdży (lub 7 g suchych) - 2 sztuki żółtek - 1 łyżka cukru - szczypta soli Wykonanie: Zaczyn: Do drożdży dodać kilka łyżek ciepłego mleka z odmierzonej szklanki, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki z przygotowanej wcześniej porcji. Składniki na zaczyn dobrze wymieszać i rozetrzeć drożdże. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok max 20 minut. Ciasto: Do zaczynu dodać dwa żółtka jajek, resztę mleka oraz pozostałą mąkę i szczyptę soli. Składniki bardzo dobrze wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło - podwoiło objętość.
← Powrót do listy