← Powrót do listy

Błyskawiczna rolada z jabłkami

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Wypieki
Zdjęcie przepisu
Składniki: - 6 sztuk jabłek - 5 sztuk jajek - 1 sztuka cukru wanilinowego - 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru zwykłego lub wanilinowego - 5 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - masło (do posmarowanie) Wykonanie: Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i nasmarować masłem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wysypać na posmarowaną blachę. Jabłka posypać połową opakowania cukru wanilinowego ok. 2 łyżki i cynamonem, wymieszać, równomiernie rozprowadzić i odłożyć. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę wraz z cukrami. Dodać żółtka, delikatnie zmiksować. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać najlepiej łyżką, szpatułką z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, dół z termoobiegiem. 35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe. Odwrócić upieczone ciasto tak by jabłka były na górze, zwinąć. I gotowe. Porady: Jak odwrócić ciasto by jabłka były na górze? Ja przykrywam ściereczką, nakładam drugą blachę i odwracam. Ściągam papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijam roladę w tzw. "ślimaka". Pozostawiam na godzinę do wystygnięcia i uformowania się rolady.
← Powrót do listy