← Powrót do listy
Błyskawiczna rolada z jabłkami
dodano: 2025-07-17
Kategoria: Wypieki
Składniki:
- 6 sztuk jabłek
- 5 sztuk jajek
- 1 sztuka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru zwykłego lub wanilinowego
- 5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło (do posmarowanie)
Wykonanie:
Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i nasmarować masłem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wysypać na posmarowaną blachę.
Jabłka posypać połową opakowania cukru wanilinowego ok. 2 łyżki i cynamonem, wymieszać, równomiernie rozprowadzić i odłożyć.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę wraz z cukrami. Dodać żółtka, delikatnie zmiksować.
Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać najlepiej łyżką, szpatułką z masą jajeczną.
Ciasto wyłożyć na jabłka.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, dół z termoobiegiem. 35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
Odwrócić upieczone ciasto tak by jabłka były na górze, zwinąć. I gotowe.
Porady:
Jak odwrócić ciasto by jabłka były na górze? Ja przykrywam ściereczką, nakładam drugą blachę i odwracam. Ściągam papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijam roladę w tzw. "ślimaka". Pozostawiam na godzinę do wystygnięcia i uformowania się rolady.
← Powrót do listy