← Powrót do listy

Ciasto ze śliwkami

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Wypieki
Zdjęcie przepisu
Składniki: - 4 sztuki jajek - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki mąki - 1 kostka masła - 0,5 kg śliwek lub innych owoców Wykonanie: Na samym początku oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. W rondelku rozpuszczamy margarynę - masło. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, cały czas mieszając. Następnie ostrożnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i ciepłą margarynę - masło. Całość jeszcze chwilę miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Śliwki kroimy na pół i każdą połówkę delikatnie oprószamy mąką. W ten sposób owoce nie zapadną się w cieście. Blaszkę (może być okrągła lub podłużna) wykładamy specjalnym papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i przy pomocy drewnianej łyżki równomiernie rozkładamy. Na cieście układamy owoce, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 35 minut. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie rumiane, jeśli jednak takie nie będzie dopiekamy je jeszcze przez około 5-10 minut.
← Powrót do listy