← Powrót do listy

Ciasto jogurtowe

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Wypieki
Zdjęcie przepisu
Składniki 1 sztuka jogurtu kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego ok 200 ml. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników: - 3 kubeczki mąki - 2,5 kubka cukru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 sztuki jajek - 1 kubeczek oleju Wykonanie: Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać!
← Powrót do listy