← Powrót do listy
Chleb
dodano: 2025-07-17
Kategoria: Wypieki
Składniki
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml wody
- 500 g mąki
- 80 g otrębów
- 100 g ziaren oleistych
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wyrabiać ciasto. Piec ok 40 min 200 stopni
Inny przepis z maka żytnią
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 160 g mąki żytniej typ 2000 (czyli 40%)
- 32 g świeżych drożdży
- 0,8 łyżeczki cukru
- 440–460 ml ciepłej wody
- 64 g otrębów (lub mniej, np. 50 g – bo mąka razowa już zawiera dużo błonnika)
- 80 g ziaren oleistych (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)
- 0,8 łyżeczki soli
← Powrót do listy