← Powrót do listy

Chleb

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Wypieki
Zdjęcie przepisu
Składniki - 40 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 500 ml wody - 500 g mąki - 80 g otrębów - 100 g ziaren oleistych - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Wyrabiać ciasto. Piec ok 40 min 200 stopni Inny przepis z maka żytnią Składniki - 240 g mąki pszennej - 160 g mąki żytniej typ 2000 (czyli 40%) - 32 g świeżych drożdży - 0,8 łyżeczki cukru - 440–460 ml ciepłej wody - 64 g otrębów (lub mniej, np. 50 g – bo mąka razowa już zawiera dużo błonnika) - 80 g ziaren oleistych (np. słonecznik, dynia, siemię lniane) - 0,8 łyżeczki soli
← Powrót do listy