← Powrót do listy

Ciasto marchewkowe

dodano: 2025-07-17

Kategoria: Wypieki
Zdjęcie przepisu
Składniki - 1 sztuka jabłka - 300 gram marchewki (ok 3 szklanki) - 4 sztuki jajka - 1,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki oleju - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Jabłka i marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, olej i cukier. Resztę suchych produktów mieszamy ze sobą. Wszystko łączymy ze sobą, mieszamy i wylewamy na blaszkę. Pieczemy ok 30-35 minut do tzw suchego patyczka w temperaturze 175-180 stopni.
← Powrót do listy