← Powrót do listy
Tiramisu
dodano: 2025-08-02
Kategoria: Wypieki
Składniki
- 500 g mascarpone
- 4 bardzo świeże jajka (oddzielone)
- 100 g cukru
- ok. 300 g biszkoptów savoiardi
- ok. 300 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy espresso (wystudzonej)
- gorzkie kakao do posypania
Wykonanie:
1. Oddziel żółtka od białek.
Ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj mascarpone i delikatnie zmiksuj do połączenia (nie ubijać długo).
2. Ubij białka na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszaj pianę do kremu z mascarpone i żółtek. Rób to szpatułką, aby masa pozostała puszysta. (Ja daję połowę lub 1/3 piany)
3. Zanurz biszkopty w kawie.
Szybko maczaj każdy biszkopt w kawie (nie za długo – mają być wilgotne, ale nie rozmoknięte).
4. Układanie warstw:
W naczyniu (np. szklanym) ułóż warstwę kawowych biszkoptów.
Na to połowa kremu.
Kolejna warstwa biszkoptów.
Reszta kremu na wierzch.
5. Chłodzenie:
Przykryj i włóż do lodówki na minimum 4–6 godzin (najlepiej na noc).
6. Tuż przed podaniem:
Posyp deser naturalnym gorzkim kakao przez sitko.
← Powrót do listy