← Powrót do listy

Tiramisu

dodano: 2025-08-02

Kategoria: Wypieki
Zdjęcie przepisu
Składniki - 500 g mascarpone - 4 bardzo świeże jajka (oddzielone) - 100 g cukru - ok. 300 g biszkoptów savoiardi - ok. 300 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy espresso (wystudzonej) - gorzkie kakao do posypania Wykonanie: 1. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mascarpone i delikatnie zmiksuj do połączenia (nie ubijać długo). 2. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj pianę do kremu z mascarpone i żółtek. Rób to szpatułką, aby masa pozostała puszysta. (Ja daję połowę lub 1/3 piany) 3. Zanurz biszkopty w kawie. Szybko maczaj każdy biszkopt w kawie (nie za długo – mają być wilgotne, ale nie rozmoknięte). 4. Układanie warstw: W naczyniu (np. szklanym) ułóż warstwę kawowych biszkoptów. Na to połowa kremu. Kolejna warstwa biszkoptów. Reszta kremu na wierzch. 5. Chłodzenie: Przykryj i włóż do lodówki na minimum 4–6 godzin (najlepiej na noc). 6. Tuż przed podaniem: Posyp deser naturalnym gorzkim kakao przez sitko.
← Powrót do listy