← Powrót do listy
Biszkopt 23 cm
dodano: 2025-07-16
Kategoria: Wypieki
Składniki:
- 5 sztuk jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
- Kiedy piana jest już ubita dodawać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania
- Dodać mąki - czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
← Powrót do listy
×